سیستم مدیریت محتوا چیست ؟

انواع cms ها چیست؟از چه cms استفاده کنیم؟کدام یک برای طراحی سایت بهتر است؟ و سوالات دیگری از این قبیل. اگر شما تصمیم به طراحی سایت چه شخصی چه فروشگاهی و … را دارید اما نمی-دانید که از کدام cms استفاده کنید این مقاله به شما کمک خواهد کرد, پس همراه ما باشید.
Cms چیست؟
Cms یا (content management system) به معنی سیستم مدیریت محتوا یک پلتفرم نرم¬افرازی است که به شما این امکان را می¬دهد تا محتواهای سایت خود اعم از عکس,فیلم,متن و … را مدیریت کنید.
در گذشته صفحات وب و وبسایت ها توسط زبان های برنامه نویسی نظیر html,css,js,php و … ساخته می¬شد و شما نیاز بود تا این زبان ها را یاد بگیرید اما امروزه سیستم های مدیریت محتوا این مشکل را حل کرده¬اند و شما بدون حتی یک خط کدنویسی می¬توانید وبسایت طراحی کنید.
ویژگی های کلیدی یک cms خوب:
راحتی در استفاده
شما نیاز به یک سیستم مدیریت محتوایی دارید که بتواند به سرعت با چند drag & drop ساده محتواها را ایجاد نماید در عین حال باید سریع باشد تا شما بتوانید به سرعت محتوای ایجادشده را ویرایش نمایید.
قالب های متنوع
یک cms خوب باید متناسب با هرزمینه و وبسایت, قالب های متنوع و مناسبی داشته باشد. در عین حال منعطف باشد یعنی شما بتوانید آن را متناسب با سلیقه خود تغییر و طراحی کنید.
امکان افزودن افزونه و توسعه بیشتر
همه وبسایت ها با یکدیگر متفاوت اند و غیرممکن است که شما وبسایت هایی را بیابید تا از همه نظر با هم برابر باشند. در اصل اصلا نیازی به این کار نیست چرا که هر سایتی نیازها و ویژگی های خاص خود را دارد که متناسب با آن قابلیت هایی را اضافه می¬کند.
افزونه ها نیز برای همین کار ساخته شده اند. در اصل تکه کدهایی هستند که با افزودن و نصب آن ها امکانات و ویژگی های جدیدی را به سایتمان اضافه می¬کنیم.
امکان انتقال داده
یک سیستم مدیریت محتوا باید ابزاری برای شما به ارمغان بیاورد تا بتوانید به راحتی از داده های سایتتان به راحتی بکاپ بگیرید و از آن ها در جای دیگری استفاده کنید. به طور مثال مطالب سایتتان را در سایت دیگری بالا بیاورید.
اینها بخشی از قابلیت های واجب یک سیستم مدیریت محتوا خوب می¬باشد. حال که با ویژگی های CMS ها آشنا شدیم بیایید با هم نگاهی به بهترین CMS های حال حاضر دنیا بیندازیم. برخی از CMS ها پولی و برخی دیگر رایگان هستند.
وردپرس (WordPress)

وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا جهان می¬باشد و نزدیک 35 درصد از کل وبسایت های اینترنتی جهان با وردپرس طراحی شده است.
مزایا و معایب
مزایا
وردپرس بسیار منعطف است به طوری که هر نوع وبسایتی اعم از فروشگاه آنلاین,وبسایت خبری, شرکتی و … را می توانید با آن طراحی کنید.
به هیچ مهارت و دانش برنامه نویسی و کدنویسی نیاز ندارد.
هزاران قالب و افزونه رایگان در مخزن خود جای داده است که شما بسته به نیاز و نوع وبسایت روی آن نصب می¬کنید و به امکانات آن اضافه می¬کنید
وردپرس برای سعو بسیار مناسب طراحی شده و شما می¬توانید با استفاده از افزونه های مختلفی مثل rank math,yoast seo و … سعو آن را بهبود و افزایش دهید.
وردپرس همچنین متن¬باز هم می¬باشد یعنی شما می¬توانید با داشتن مهارت برنامه نویسی نیز در آن تغییراتی اعمال کنید.
معایب
• وردپرس بخاطر انعطاف پذیری و گزینه های زیادش ممکن است در ابتدا بسیار گیج کننده و خت به نظر بیاید اما خب طبیعی است و به مرور زمان درست میشه.
• وردپرس رایگان است اما اگه بخواهید از قالب های حرفه ای آن استفاده کنید نیاز است که آنها را خریداری کنید. اما خوشبختانه شما با یکبار خرید هر قالب می¬توانید برای دفعات بعدی به صورت کاملا رایگان استفاده کنید.
• یکسری از افزونه های وردپرس پولی می¬باشد که در صورتی که وبسایت شما به آن نیاز داشته باشید باید آنها را بخرید.
تمامی مواردی که در فوق از آنها به عنوان عیب یاد کردیم در واقع اصلا عیب نیستند و کاملا نرمال می¬باشد که اینگونه باشند و فقط مختص وردپرس نیست که بگوییم فقط وردپرس این مشکلات را دارد بلکه بقیه cms ها نیز همین گونه هستند. این مطلب نشان می¬دهد که چقدر وردپرس بی نقص است که تنها ایراداتش همین موارد است.
جوملا (Joomla)

جوملا یکی دیگر از سیستم های مدیریت محتوا رایگان است و ویژگی های مختلفی دارد و شما می¬توانید به راحتی با چند کلیک ساده آن را نصب کنید. جوملا مناسب مبتدیان طراحی سایت نمی¬باشد و در اصل برای طراحان سایت باتجربه است.
مزایا
جوملا نیز به مانند وردپرس متن باز است و ویژگی های زیادی دارد.
با این که جوملا برای توسعه دهندگان بسیار مفید است اما اگر هنوز نمی¬توانید کدنویسی کنید باز هم می-توانید از آن استفاده کنید.
معایب
حتی کاربران جوملا نیز این مسعله را تایید می¬کنند که جوملا cms پیچیده ای است و حتی ممکن است برای انجام مقصود خود در آن نیاز به یک برنامه نویس داشته باشید.
مانند وردپرس افزونه و قالب های زیادی ندارد.
ممکن است با نصب افزونه های زیاد بین آنها تداخل ایجاد شود و برای رفع آن مجبور شوید که برخی از آن ها را غیرفعال کنید.
خود جوملا نیز به مانند وردپرس رایگان است اما ممکن است مجبور شوید برای استفاده از افزونه و قالب های آن هزینه پرداخت کنید به خصوص چون گفتیم نسبت به وردپرس بسیار کم تنوع است.
دروپال (Drupal)
دروپال نیز یکی دیگر از سیستم های مدیریت محتوا متن باز می¬باشد.

مزایا
سازگاری با زبان فارسی : قالب دروپال با انواع زبان ها از جمله زبان های راست چین مانند عربی و فارسی سازگار است.
با دروپال می¬توانید انواع و اقسام وبسایت ها را طراحی کنید.
امنیت بالا : از لحاظ امنیتی, دروپال یکی از ایمنی ترین سیستم های مدیریت محتوا است.
معایب
عدم پشتیبانی تخصصی : هیچ ارگان یا شرکتی وظیفه پشتیبانی از تک تک کاربران دروپال را به عهده ندارد، برای همین اگر هنگام استفاده از دروپال با مشکلی مواجه شدید باید هزینه نیاز به یک پشتیبان را برای رفع مشکل پرداخت کنید.
مشکل امنیتی : هسته مرکزی دروپال به دلیل رایگان و متن باز بودن، برای هر فردی قابل مشاهده و تغییر است. بنابراین اگر مشکل امنیتی در یک قالب ایجاد شود هر سایتی که در حال استفاده از آن قالب است قابل هک می¬شود. بنابراین سعی کنید دروپال را تنها از سایت اصلی آن دانلود کنید.
مجنتو (Magento)

مجنتو یک پلت فرم سایت ساز قدرتمند بود که در سال 2018 توسط شرکت adobe خریداری و تغییراتی در آن اعمال شد.
مزایا
انعطاف پذیری بالا : مجنتو بسیار قابل تنظیم است. با بسیاری از برنامه های افزودنی سازگار است که می توانید از آنها برای افزودن ویژگی های جدید استفاده کنید.
محبوبیت بین برندها : برندهای معروف زیادی وجود دارن که از مجنتو استفاده میکنن از جمله نایکی،فورد،کوکاکولا و …
شما همچنین می¬توانید درگاه های پرداخت مختلفی رو به مجنتو متصل کنین. می توانید گزینه های خاصی مانند paypal، وجه نقد هنگام تحویل و انتقال بانکی که از قبل تعبیه شده است رو اراعه بدین.
معایب
• در ابتدای فعالیت در مجنتو درست به مانند سیستم های دیگر طاقت فرسا و سخت به نظر می آید.
• یافتن متخصصان و حرفه ای ها برای انجام پروژه های مجنتو بسیار سخت است بعلاوه استخدام آنها بسیار گران می¬باشد.
• درست به مانند دروپال پشتیبانی خاصی برای آن وجود ندارد.
تکست پترن (TextPattern)

تکست پترن یک پلت فرم ساده cms است که بسیار مناسب مبتدیان است و از سال 2003 در دسترس است. متن باز است و اسناد زیادی برای دکمک به شما در شروع کار داره.
مزایا
• اکثر اصطلاحات،افزونه ها و الگوهای تکست پترن به صورت کاملا رایگان در دسترس هستند.
• Textpattern رویکردی انعطاف پذیر در مورد چگونگی ساختار محتوای شما داره. برای سازماندهی آن می تونین از “بخشها” و “دسته ها” استفاده کنین و خوانندگان می تونن در rss ویژه برای قسمتهای مختلف سایت شما مشترک بشن
معایب
نصب سخت : نصب تکست پترن مثل cms های دیگر آسان نیست. باید در میزبان وب خود یک پایگاه داده ایجاد کنید و از FTP برای بارگذاری نرم افزار استفاده کنین.
تکست پترن به خوبی cms های دیگه مثل وردپرس شناخته نشده و محبوب نیست و طبیعتا پیداکردن حرفه ای ها و کاربران آن دشوار می¬باشد.
پرستا شاپ (Prestashop)

پرستاشاپ یک فروشگاه ساز آنلاین و متن باز می¬باشد که با استفاده از آن می¬توانید فروشگاه اینترنتی خودتان را راه اندازی کنید.
مزایا
• تمایز پرستاشاپ با cms های قبلی در این است که برای آن یک انجمن رسمی برای پشتیبانی وجود دارد.
• تعداد زیادی ماژول برای افزودن ویژگی های جدید به سایت وجود دارد و نیازی به پرداخت هزینه های اضافی دیگر نیست.
معایب
کار با این پلت فرم کمی مشکل است.
تعداد زیادی قالب برای این پلت فرم طراحی شده است اما اکثر آن ها مناسب نیستند واسه همین زمان زیادی برای پیداکردن قالب مناسب باید صرف کنید.
کدام cms را امتحان کنیم؟کدام یک بهتر است؟
• وردپرس بدون شک بهترین و کامل ترین سیستم مدیریت محتوا و سایت ساز در جهان است که بیش از 35 درصد از کل وبسایت های جهان با آن طراحی شده و این خود گواهی بر محبوبیت و کامل بودن وردپرس است.
• وردپرس هر آنچه که برای طراحی یک سایت به آن نیاز دارید را در اختیار شما قرار می دهد. نصب و شروع کار با وردپرس بسیار آسان است و به هر ویژگی که فکر کنید می توانید با افزونه های منتشر شده به سایت خود اضافه کنید.
• در وردپرس می توانید یک سایت فروشگاهی، یک فروم، یک سایت آموزشی، یک سایت شرکتی، یک سایت خبری و تقریبا هر چیز دیگر که میتوانید به آن فکر کنید را راه اندازی کنید.
محدودیتی در مورد کارهایی که می توانید با وردپرس انجام دهید وجود ندارد و با همه این توضیحات بهترین گزینه ای که برای شروع طراحی سایت میتوانیم به قاطعیت معرفی کنیم وردپرس است.
سخن آخر :
این بود از معرفی و چیستی cms و انواع آن ها و مقایسه آن ها با یکدیگر و اینکه در آخر از کدام یک بهتر است استفاده کنیم که در این مقاله به این موضوعات پرداختیم. امیدواریم که این مقاله به درد شما خورده باشه و تونسته باشیم شما را راهنمایی کنیم. حتما نظراتتان را با ما در میان بگذارید و اگر سابقه کار با هریک از این سیستم ها را داشته اید، خوشحال میشویم تجربه کاربری خود را با ما به اشتراک بگذارید.

ارسال پاسخ